در این مقاله قصد داریم به معرفی ورق ام دی اف بپردازیم و به متداولترین سوالاتی که در مورد این موضوع مطرح میشوند پاسخ دهیم. پس اگر در مورد ام دی اف سوالی دارید، توصیه میکنیم با ما همراه شوید تا با این متریال پرکاربرد به طور کلی آشنا شویم:
متاسفانه گذر زمان مشکلاتی را در تولید صنایع چوبی به وجود آورده است. به طوری که امروزه بسیاری از صنایع چوبی از ام دی اف ساخته میشوند. ورق ام دی اف در واقع، محصولی است که در عصر جدید ساخته شده و در تولید تخت و مبل و میز و حتی کابینت اتاق و آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرد. شاید بپرسید که علت جایگزینی ام دی اف با چوب چیست؟ شاید اصلیترین علتهای این امر، کاهش منابع چوب و افزایش قیمت آن باشد.
نکات مهم درباره روکش ام دی اف که نمیدانستید.
شاید برایتان جالب باشد که ورق ام دی اف چگونه و در کجا تولید شد. بهتر است بدانید که داستان ساخت ورق MDF به صورت بسیار اتفاقی بوده است! اختراع این ورقهای پرکاربرد در صنعت چوب را میتوان به دوست توماس ادیسون نسبت داد. یک روز زمانی که او در کارگاه چوب کار میکرد، در زمان بازگشت به خانه دستگاهها را خاموش نمیکند. فراموشی دوست توماس که ویلیام میسون نام داشت، موجب اختراع ام دی اف میشود. زمانی که ویلیام به کارگاه بازمیگردد متوجه میشود که ماشینالات و دستگاههای کارگاه یک ورق نازک از چوب تولید کردهاند. لازم به ذکر است که ویلیام در آن زمان به دنبال پیدا کردن یک راه برای استفاده از تراشهها و اضافههای چوب بوده است و به طور کاملا اتفاقی به این مورد پی میبرد.
پس از این اتفاق، ویلیام یک ورق چوبی بادوام ساخته شده از باقیمانده برشهای چوب اختراع میکند که در مقابل دما و فشار هم مقاوم است. البته ورقهای ام دی اف امروزی با ورق چوبی که ویلیام میسون ساخت، متفاوت هستند اما اختراع او کمکی برای ساخت این ورقهای چوبی بود. سالها بعد از ویلیام، تولیدکنندگان به کمک دانش و تجربه خود، اختراع او را ارتقا دادند و به مرور زمان ورقهای ام دی اف امروزی را ساختند. ورق MDF امروزه یکی از بهترین و پرکاربردترین متریالها برای ساخت وسایل چوبی است و به دلیل قیمت مناسبش، طرفداران زیادی هم دارد.
ورق ام دی اف مزایای زیادی دارد که موجب تبدیل شدن آن به یکی از پرکاربردترین متریالها برای ساخت وسایل چوبی متنوع شده است. در ادامه به مهمترین مزایای ورق MDF اشاره میکنیم:
به عنوان یکی از مهمترین مزایای ورق ام دی اف میتوان به ارزان بودن آن اشاره کرد. همانطور که خودتان هم میدانید امروزه بسیاری از لوازم و اسباب و اثاثیه چوبی از ورق ام دی اف ساخته میشوند که دلیل آن هم ارزان بودن این وسایل است. قیمت ورق ام دی اف نسبت به چوب پایینتر است.
ورق ام دی اف با محیط زیست و طبیعت سازگار است. البته دلیل قیمت ورق ام دی اف هم به همین مسئله باز میگردد. ورق MDF میتواند از بازیافت چوبها و باقیمانده برشهای چوبی به دست آید و نیازی به قطع دختان نیست.
ورق ام دی اف در برابر رشد و تکثیر میکروبها و قارچ و باکتری مقاومت مناسبی دارد و به همین دلیل میتواند در تولید کابینت آشپزخانه یا جاهای دیگری که رعایت بهداشت اهمیت دارد، استفاده شود.
ورق MDF دارای سطح محکم و مقاومتی است. این ویژگی باعث میشود تا در برابر ضربات و شکستگی و ترک خوردگی هم مقاوم باشد.
حرارت دیگر چیزی است که نمیتواند به ورق ام دی اف آسیب وارد کند. البته ورقهای ام دی اف هم از چوب ساخته شدهاند و تنها تا حد مشخصی در برابر اشتعال مقاوم هستند اما مقاومت بالای آنها در برابر دما و حرارت بالا موجب کاربرد زیاد آنها در صنایع مختلف شده است.
دیگر مزیت ورق MDF تنوع بسیار بالای آن است. این ورقهای چوب ارزشمند در طرحها و رنگهای بسیار متنوعی وارد بازار میشوند و طراحی و خم کردن آن ها هم نسبت به چوب راحتتر است. حتی میتوانید این ورقها را به رنگ و طرح چوب درآورید و در صنعت مبلسازی یا کابینتسازی استفاده کنید.
در این مطلب با چوب mdf بیشتر آشنا شوید.
حال که با ویژگیهای مثبت ورق MDF آشنا شدیم، بهتر است به سراغ ویژگیهای منفی آن برویم. بدون شک، آشنایی با معایب ورق ام دی اف ما را در جهت استفاده بهتر و مناسبتر از آن راهنمایی میکند:
از جمله عیبهای بزرگ ورق MDF میتوان به مقاومت بسیار پایین ان در برابر رطوبت اشاره کرد. این ورقها در برابر رطوبت به سرعت تغییر شکل داده و متورم میشوند. بنابراین در محیطهای مختلف مانند حمام و سرویس بهداشتی که هموراه در معرض رطوبت قرار دارند، استفاده نمیشود.
ورق ام دی اف وزن زیادی دارد و جا به جایی ورقهای بزرگ ام دی اف گاهی اوقات برای کابینتسازها و فعالان این عرصه دردسرساز میشود.
ورق ام دی اف در برابر فشار چندان مقاوم نیست و اگر در طولانی مدت در برابر فشار قرار گیرد، به مرور زمان دچار ترک خوردگی شده و میشکند.
نصب و تولید ام دی اف نسبتا دشوار است و برای این کار به بیش از یک نفر نیاز خواهید داشت. در زمان تولید و برش دادن این ورقها باید مواظب گرد و غبار باشید تا به ریهها و چشمانتان آسیبی وارد نشود. چرا که این ورقها دارای فرمالدئید هستند که موجب تحریک ریه میشود و ممکن است برای شما زیانآور باشد.
صنایع چوبی نگهداری چندان دشواری ندارد، به طوری که اگر یک میز چوبی ترک بخورد شاید با سمباده زدن و روشهای دیگر بتوانید آن را ترمیم کنید، اما ام دی اف چنین قابلیتی ندارد.
همانطور که میدانید ورق ام دی اف جایگزین مناسبی برای چوب است. به طوری که اگر نتوانید از محصولات و صنایع چوبی تهیه کنید، به دلیل قیمت تخته ام دی اف حتما به فکر خرید آن میافتید. اگرچه امروزه بسیاری از صنایع از ام دی اف برای تولید محصولات خود استفاده میکنند اما این ورقها جای چوب را نگرفتهاند. محصولاتی که از ام دی اف ساخته میشوند در برابر مواردی چوب رطوبت چندان مقاوم نیستند و در فشارهای قوی میشکنند؛ در حالی که محصولات چوبی چه در فشارهای قوی و چه در معرض رطوبت، مقاومت بالایی دارند. محصولات چوبی در مقایسه با محصولات تولید شده از ورق ام دی اف مقاومتر هستند، دیرتر ترک میخورند و طول عمر و زیبایی بیشتری دارند.
نکات مهم درباره ام دی اف خام که باید بدانید!
تولید ورق MDF طی مراحل مشخصی انجام میشود. برای تولید این ورقها اغلب از برادهها و باقیماندههای چوب استفاده میشود. بنابراین تمام کارخانههای تولید ورق ام دی اف به باقیمانده چوب نیاز دارند. در ادامه، مراحل تولید ورق ام دی اف به طور خلاصه و به ترتیب معرفی شدهاند:
همانطور که گفته شد، مواد اولیه مورد استفاده در تولید ورق ام دی اف در واقع برادهها و تراشههای باقیمانده از برش چوب است که کارخانههای تولید ورق MDF از کارخانههای چوب دریافت میکنند. این ورقها در ابعاد و اندازههای مختلفی به کارخانه تحویل داده میشوند و اغلب دارای ناخالصی هستند. بنابراین، در مراحل ابتدایی ناخالصیهای آنها جدا میشود. به عنوان مثال، ناخالصیهای فلزی این مواد اولیه با استفاده از یک آهنربای بزرگ گرفته میشود. سپس تراشههای بزرگ و کوچک از هم جدا میشوند تا با توجه به اندازهشان در بخشهای مختلف استفاده شوند.
مواد اولیه پس از جداسازی باید به الیاف قابل استفاده برای تولید ورق ام دی اف تبدیل شوند. به این منظور پس از جمعآوری مواد خام و بدون عیب، این مواد در داخل یک سطل ریخته میشوند تا شسته شده و برای تولید ورق ام دی اف آماده شوند. مواد اولیه داخل سطل شستشو تحت حرارت و رطوبت قرار میگیرند. مجموع حرارت و رطوبت باعث میشود مواد اولیه نرم شوند. به این ترتیب به راحتی میتوانند به الیاف قابل تبدیل برای تولید ورق MDF تغییر کنند. این مواد فشرده شده و حرارت دیده، در بعضی موارد مراحل تصفیه و حرارت دهی را دوباره طی میکند.
در این مرحله، یک مقدار رزین به مواد حرارت دیده و رطوبت دیده، اضافه میشود که باعث افزایش مقاومت آن شده و حمل فرمالدئید آن را هم بیشتر میکند. در مرحله بعدی یک کاتالیزر به مخلوط اضافه میکنند تا برای خشک کردن آماده شود. الیافی که برای تولید ورق ام دی اف آماده شده است را داخل یک خشک کن قرار میدهند و به همراه روغن یا گاز حرارت میدهند.
برای تحت فشار قرار دادن الیاف آماده شده تولید ورق MDF از رولهای اسکالپینگ استفاده میشود. دستگاههای پرس برای تحت فشار قرار دادن الیاف چوبی استفاده میشوند و این مرحله تا زمانی ادامه پیدا میکند که تولید ورق ام دی اف به اندازه مورد نظر برسد. دستگاههای پرس که به الیاف فشار وارد می کنند به یک کنترل الکترونیکی مجهز هستند که در هر مرحله تولید ورق MDF میزان مقاومت و چگالی ورق را اندازه میگیرد. در انتهای این مرحله، ورقهای تولید شده قبل از سرد شدن در ابعاد استاندارد موردنظر تولیدکننده ورق MDF برش داده میشوند و این عملیات توسط ارههای مخصوص انجام میشود.
پس از اینکه تولید ورق ام دی اف به انتها رسید و ارتفاع و مقاومت و چگالی موردنظر حاصل شد، ورقها را سنباده میزنند. در این مرحله بسته به نیاز تولید ورق MDF از سنبادههای مختلفی چون سایندههای سرامیکی و کاربید سیلیکون استفاده میشود تا سطحی صاف و یکنواخت ایجاد شود.
در مرحله انتهایی تولید ورق MDF ، ورقها در ابعاد موردنیاز برش داده میشوند. البته سطح خارجی ورقها با استفاده از روکشهای متنوعی چون لمینت پوشش داده میشوند که مراحل خاص خودش را دارد. اندازه ورق MDF هم به عوامل زیادی چون سفارش مشتری و مواد اولیه در دسترس و دستگاههای کارخانه و ... بستگی دارد.
اگرچه قیمت ورق ام دی اف در مقایسه با چوب پایین است، اما عوامل زیادی موجب بالا و پایین رفتن قیمتها میشوند. از مهمترین عواملی که بر قیمت ورق MDF تاثیر میگذارند، میتوان به کیفیت مغزی ورق اشاره کرد. همانطور که میدانید در تولید ورق ام دی اف از انواع مختلفی براده چوب و کاغذ و چسب استفاده میشود. طبیعی است که هر اندازه کیفیت این مواد بیشتر باشد، مقاومت و استحکام تولید ورق ام دی اف هم بیشتر میشود و این موضوع بر قیمت ورق ام دی اف تاثیر میگذارد. مسئله دیگر این است که پژوهشگران و محققان در سالهای اخیر، فرمالدئید به کار رفته در تولید ورق ام دی اف را مضرر و عامل بعضی از بیماریها معرفی کردهاند. به همین دلیل، تولیدکننده ورق MDF به دنبال استفاده از چسب با فرمالدئید کمتر بوده است که موجب افزایش قیمت ورق MDF میشود.
از دیگر عوامل موثر بر قیمت ورق ام دی اف میتوان به نوع ورق هم اشاره کرد. ورقهای ام دی اف در انواع مختلفی تولید میشوند که کاربردشان متفاوت است. به عنوان مثال، ورقهای یو وی یا ورقهای اکریلیک مقاومت بالایی دارند و در صنعت چوب از قیمت بالایی برخودار هستند. بنابراین قیمت ورق ام دی اف به مقاومت در برابر ضربه، رطوبت، حرارت و خراش هم بستگی دارد. عوامل دیگری چون جنس روکش و پوشش بر قیمت ورق MDF تاثیر میگذارند. از جمله آیتمهای دیگری که در مورد قیمت ورق MDF اهمیت دارند، میتوان به نصب و طراحی آن اشاره کرد. کیفیت نهایی و کارخانه تولیدکننده ورق MDF هم تا حدی زیادی در تعیین اهمیت دارند.
قبل از خرید ورق ام دی اف بهتر است با ویژگیهای ورق ام دی اف آشنا شوید. در ادامه به معرفی مهمترین مشخصات تولید ورق ام دی اف میپردازیم:
در تولید ورق ام دی اف از رزین استفاده میشود که موجب افزایش استحکام و مقاومت آن شده و تولید ورق ام دی اف را با پایداری ابعادی آن همراه میسازد. به همین دلیل، در زمان خرید ورق ام دی اف بهتر است به پایداری و مقاومت آن توجه کنید. اگر در تولید ورق ام دی اف به اندازه کافی از رزین استفاده شده باشد، محصول نهایی مقاومت بسیار مناسبی داشته و در برابر رطوبت هم دوام بالایی خواهد داشت.
اگر میخواهید ورق ام دی اف را در برابر آتش یا در معرض حرارت استفاده کنید، بهتر است در زمان خرید ورق ام دی اف به این نکته توجه کنید. بعضی از پوششهایی که در تولید ورق MDF استفاده میشوند، در برابر حریق و حرارت مقاومتر هستند. بنابراین بهتر است به جاهایی مراجعه کنید در زمینه فروش ورق ام دی اف با این ویژگیها فعالیت میکنند.
در تولید ورق MDF معمولا از موادی استفاده میشود که از آن در مقابل رطوبت، اسیدها، واکنشهای شیمیایی، حشرات و مواد قلیایی محافظت میکنند. در زمان خرید ورق ام دی اف باید به این نکته هم توجه داشته باشید و با خرید از یک فروشگاه معتبر، ورق ام دی اف مناسبی تهیه کنید.
نفوذ رطوبت به ورق ام دی اف موجب هجوم حشرات و رشد قارچها میشود. برای خرید ورق ام دی اف بهتر است به سراغ محصولاتی بروید که در آنها از رزین مناسبی استفاده شده و پایداری شیمیایی مناسبی دارند. زیرا این کار مانع از رشد قارچ و باکتری و حشرات میشود که به دلیل مقاومت کم و جذب رطوبت پدید میآید.
قبل از اینکه برای خرید ورق ام دی اف اقدام کنید، بهتر است با انواع مختلف ورق ام دی اف که به فروش میرسند هم آشنا شوید:
جمعبندی
ورقهای ام دی اف یکی از مهمترین متریالهایی هستند که در صنایع چوب استفاده میشوند. ورق ام دی اف مقاومت مناسبی داشته و به علت قیمت پایینتر، جایگزین مناسبی برای چوب است. این ورقها در انواع مختلفی تولید میشوند و در برابر حرارت، رطوبت و حتی آتشسوزی مقاومت نسبتا مناسبی از خودشان نشان میدهند.
German qulity made in iran